La tradición desvelada Indumentaria tradicional de Alcublas

EXPOSICIÓ TEMPORAL
(Tot el dia)
12 març
2020
(Tot el dia)
08 nov.
2020
Conservem allò que apreciem. Preservem béns llegats pels nostres ancestres que ens mantenen vinculats als records de la infància, a la família; un arbre d'arrels invisibles que es va nodrint amb pràctiques culturals que heretem dels nostres avantpassats, així com aquelles que instaurem sense ser conscients que seran assumides pels nostres descendents. 
 
Aqueixa estima pel patrimoni cultural, en concret, per la indumentària dels seus majors s'ha anat transmetent de generació en generació en la localitat d'Alcublas, possibilitant que hui dia s'haja conservat una ingent quantitat de peces tèxtils d'indubtable valor patrimonial. 
 
En aquesta localitat serrana, és habitual que les famílies atresoren en un bagul la indumentària rebuda dels seus ascendents en herència. Aquesta “caixa de les robes antigues” s'ha anat configurant de generació en generació amb peces de gran valor cultural, algunes de la quals compten amb més de 200 anys de vida.
 
Normalment eren les dones les que s'encarregaven de la cura i del manteniment de la indumentària del bagul, de la mateixa manera que també confeccionaven noves peces, que acabaven sent incorporades al llegat familiar. 
Aquestes peces es conserven i es recuperen perquè s'estimen i es llueixen en dates assenyalades. Quan Alcublas es vist de festa, el temps sembla retrocedir; el repicar de les campanes i la música desborden goig i els carrers es plenen de joves engalanats amb les robes heretades de les seues famílies.
 
Per tot això, aquesta exposició tracta de “revelar la tradició” i posar en valor l'esforç de conservació, manteniment i generositat que han fet els "alcublanos" durant generacions, perquè hui dia puguem gaudir d'aquest ric patrimoni cultural.
 
Esta exposición ha estat comissariada per Javier Marco Casero i Sergio Civera Ponz, y ha estat coordinada per Pilar Payà, conservadora del l'Etno. Museu Valencià d'Etnologia
 
Amb l'objectiu de complir els requeriments de seguretat i higiene esdevinguts de la COVID-19, aquesta exposició es podrà visitar amb accés restringit i respectant les distancies de seguretat. 
 
Sala II
Del 12 de març al 8 de novembre de 2020