Entrega del Premi Forcat 2014 Enguany distingueixen a l'investigador Francesc Llop

Associació Grup de Danses el Forcat en el saló Alfons el Magnàni
18:00
29 jun
2014
18:00
29 jun
2014
El Museu Valencià d'Etnologia acull el proper diumenge 29 de juny a les 18h. l'acte de lliurament dels premis Forcat 2014. L'objectiu del guardó és reconèixer a aquelles persones o organitzacions que fomenten la història i cultura valenciana i per aquest motiu el grup folklòric ha decidit atorgar la distinció al doctor en Antropologia Social Francesc Llop i Bayo (València, 1951), investigador i especialista en les campanes, els campaners i els seus tocs.
 
A la primera part de l'acte es lliurarà a Frances Llop el premi i posteriorment el públic podrà gaudir amb el grup Auroreros d'Aldaia, la banda juvenil de la Unió Musical de Llíria i la rondalla i cos de ball del grup de danses El Forcat. 
 
Finalment es repartiran les típiques "coques de llanda" i la mistela al públic assistent.
 
Lloc: saló  Alfons el Magnànim. Centre Cultural La Beneficència.
 
[ver-mas]
 
El Forcat
El Grup de Danses el Forcat ha creat els premis "FORCAT" a la trajectòria ia la recuperació de les tradicions valencianes. Amb aquesta menció vol reconèixer, anualment, a aquelles persones i organitzacions que han fomentat que la història perduri al llarg del temps. 
 
En la concessió d'aquest premi, s'ha valorat el continu interès i la seva trajectòria en l'estudi, divulgació i recuperació dels nostres costums. 
 
 
 
Francesc Llop i Bayo (València - 1951)
 
El premiat és Doctor per la Universitat Complutense de Madrid. Ha exercit com a tècnic d'etnologia de la Generalitat Valenciana i ha tingut diverses responsabilitats com a Cap de Servei de Patrimoni Arqueològic, Etnològic i Històric des de 1997 fins a 2001.
 
La seva tesina va versar sobre els campaners de València, la tesi sobre els campaners d'Aragó, i posteriorment ha realitzat, fins i tot directament, l'inventari de les campanes de totes les catedrals d'Espanya, per encàrrec del Ministeri de Cultura.
 
Gràcies al seu seu treball d'investigador ha posat en marxa els grups de campaners de la Catedral de València (1988) i de la Catedral de Pamplona (2011).
 
També ha proposat i coordinat la restauració de les campanes de diverses catedrals, entre elles Sevilla (Andalusia), Castelló (Comunitat Valenciana), Jaca (Aragó), Múrcia (Comunitat de Múrcia); Màlaga (Andalusia), Calahorra (la Rioja), El Pilar de Saragossa (Aragó), Pamplona (Navarra), Osca (Aragó). En aquests moments està treballant en la restauració de les campanes de Santiago de Compostel · la (Galícia).
 
També ha investigat sobre la pirotècnia, i en aquest moment imparteix classe d'introducció antropològica i històrica per a aquells que s'examinen per utilitzar artefactes pirotècnics per encàrrec de la Conselleria de Cultura.
És també el Clavari-President de la Confraria de Santa Llúcia de València, on està reordenant el seu ric patrimoni artístic i documental.